Hovslagarclinics

Är alltid utvecklande. Dels får man träffa och prata ihop sig med kolleger, dels lär man sig alltid mycket av föreläsarna (och de andra deltagarna!). Även om man inte alltid håller med om vad de säger kan man fråga och argumentera på ett helt annat sätt än med böcker och articklar. Alla har olika erfarenheter och drar olika slutsatser av dem, men när man kommer ihop sig och får förklarat för sig hur andra kommit till sina slutsatser kan det gå upp ett ljus och man kan själv börja se allt från en ny vinkel. Därför rekommenderas clinics starkt för alla hovslagare som vill utvecklas inom sitt yrke!

---Sedan senaste uppdatering har vi varit på fölkorrigeringskurs för Uno Yxklinten och Simon Curtis i Callela, Stephen O'Gradys utbildning i augusti i Kiuruvesi och tävligar i Sverige, Norge och Finland.---

20150611 175819

I slutet av mörka november var det dags för Aksel Vibe att besöka Ypäjä igen för en tvådagars clinic, där vi skodde en dag och var i smedjan den andra. Uppslutningen var väldigt god med ett sjuttiotal hovslagare, och lillajulsfesten på fredag blev munter! Stort tack till arrangörerna Mustad och Hevari!

vibe1

^Tomas von Troil gör en skoningsdemonstration i auditoriet

vibe2

^Aksel väller en ringsko

vibe3

^Aksel fotograferar en gammalmodig sko med isgrepp..


Senast besökte jag Stephen O'Gradys clinic i Åbo på Anivet i slutet av augusti.

P30-08-14 13
P30-08-14 14.18[1]

Stephen är både hovslagare och veterinär och hade väldigt mycket intressant att komma med pga sin långa erfarenhet och sin experimentativa läggning. Speciellt fördjupade vi oss på ballförskjutning, bockhov, bakhovarnas speciella problem och fångskoning med bl. a. träskor.

Tidigare har vi varit på:

 Aksel Vibes kurser på Ypäjä. Aksel Vibe är inriktad på tävling i hovslageri och väldigt duktig på smide, och gav oss en hel del bra smidestips.

Rob Pinkneys kurs på Hevari i Heinola på sommaren 2014. Rob är specialiserad på tävlande fullblod, och hade ett specialintresse för hovdeformationer och förebyggande av hältor hos tävlingshästar.

Joop Wijnens kurs på Ypäjä 2013. Joop är speciellt intresserad av hovsprickor och demonstrerade olika tekniker för att hålla dem borta.

Närmast i siktet finns: Werkman Spring Games 2015 i Holland och Uno Yxklintens fölkorrigeringskurs på Callela i vår och allt annat föreningen hittar på innan dess! 

IMG 0037

Aksel Vibe i Ypäjäs skoningsverkstad förklarar något för Tomas

IMG 0038

Fortsättning nere i metallverkstaden med smide för alla nivåer

IMG 0041
© Maria Fura 2014